Ο κίνδυνος να συμβεί κάτι στον μικρό σας άγγελο είναι υπαρκτός και καραδοκεί σε κάθε γωνία του σπιτιού, είναι δε διαφορετικός, ανάλογα με την ηλικία του. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να τον μειώσετε όσο μπορείτε:

ΠΡΩΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μην αφήνετε το μωρό κάπου όπου μπορεί να πέσει (κούνια με κατεβασμένα κάγκελα, τραπέζι, καρέκλα). Ακόμη κι αν είστε παρόντες, μπορεί να μην προλάβετε να το συγκρατήσετε.

Μην  κρατάτε το μωρό την ώρα που πίνετε, μεταφέρετε κάτι ζεστό ή μαγειρεύετε.

Μην του δίνετε παιχνίδια που αποσυναρμολογούνται σε μικρά κομμάτια ή μικρά αντικείμενα που μπορεί, βάζοντάς τα στο στόμα, να πνιγεί.

Μην αφήνετε το μωρό μόνο του με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 10 χρονών.

Στο αυτοκίνητο βάλτε το μωρό στο ειδικό, σωστά τοποθετημένο , κάθισμα. Μην ταξιδεύετε ποτέ κρατώντας το μωρό αγκαλιά, ούτε ακόμα και για μικρές διαδρομές μέσα στην πόλη.

Στράτες: είναι σχεδιασμένες για βρέφη και νήπια από 5 έως 15 μηνών. Παρέχουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξημένη κινητικότητα, εκθέτοντάς την σε κινδύνους (πτώση από σκάλες), ενώ παράλληλα διευκολύνουν τα παιδιά να προσεγγίσουν περιοχές και αντικείμενα που διαφορετικά δε θα μπορούσαν (π.χ καυτός φούρνος). Δεδομένου ότι οι στράτες μπορούν να κινούνται με ταχύτητα μέχρι και 1m/sec, οι γονείς έχουν εξαιρετικά λίγο χρόνο να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε κίνδυνο προκύψει.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΣ – ΤΡΙΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το κρεβάτι του

Φροντίστε να είναι ανεβασμένα τα κάγκελα του κρεβατιού όταν κοιμάται.

Μην αφήνετε στο κρεβάτι του αντικείμενα στο  κρεβάτι του στα οποία μπορεί να πατήσει και να πηδήξει έξω από τα κάγκελα.

Αν μπορεί να πηδά τα κάγκελα, καλύτερα να κοιμάται σε χαμηλό κρεβάτι.

Μην αφήνετε το κρεβάτι του κοντά σε ηλεκτρικά καλώδια ή κάτω από κουρτίνες.

Απομακρύνετε τα παιχνίδια και όλα τα στολίδια που κάποτε κρεμόταν στο κρεβάτι του.

 

 

Τα παιχνίδια του

Μην του δίνετε ποτέ παιχνίδια που χρειάζεται να μπουν στην πρίζα για να λειτουργήσουν.

Μην το αφήνετε να ανεβαίνει σε αυτοκινούμενα παιχνίδια.

Μην το αφήνετε να παίζει με παιχνίδια που είναι για μεγαλύτερα παιδιά.

Προσοχή σε παιχνίδια με στρογγυλές μπαταρίες. Συνήθως είναι βιδωμένες, αλλά προσέξτε το ιδιαιτέρως. Λόγω του μεγέθους τους καταπίνονται εύκολα και είναι άκρως επικίνδυνες.

Τα λούτρινα παιχνίδια πρέπει να ελέγχονται ως προς τη σταθερότητα των ραφών και των εξαρτημάτων. Σκοινιά, κορδέλες. Χάντρες πρέπει να απομακρύνονται. Πρέπει επίσης τα παιχνίδια να μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο.

 

Ο χώρος του

Μην το αφήνετε, ούτε για δευτερόλεπτο, χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό (μπανιέρα, πισίνα, θάλασσα).

Μην το αφήνετε να σηκωθεί από τη θέση του στο αυτοκίνητο, όσο αυτό βρίσκεται σε κίνηση.

Μην το αφήνετε ποτέ μόνο του στο αυτοκίνητο.

Φράξτε τα παράθυρα, ή άλλα επικίνδυνα ανοίγματα με κάγκελα ή πλαίσια, ώστε το παιδί να μην μπορεί να τα σπρώξει ή να τα μετακινήσει και να βγει έξω.

Καλύψτε τις πρίζες με το κατάλληλο κάλυμμα.

Τοποθετήστε και κλειδώστε απορρυπαντικά και φάρμακα σε ντουλάπες, ώστε το παιδί να μην μπορεί να τα φτάσει. Μην υποτιμάτε ποτέ την επινοητικότητά του.

Κρατάτε το πάντα από το χέρι, όταν περπατάτε στο δρόμο.

Βεβαιωθείτε ότι κάτω από την κούνια του υπάρχει κάτι μαλακό που δε θα το τραυματίσει, αν πέσει.

Προσοχή στα τσιγάρα ή στον καπνό. Μην τα αφήνετε εκτεθειμένα στο τραπέζι ή σε επιφάνειες προσβάσιμες στο παιδί. Προσοχή και στο διάλυμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Η λήψη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί μικρός όγκος συμπυκνωμένου διαλύματος νικοτίνης αρκεί για να φτάσει τη θανατηφόρα δόση για ένα μικρό παιδί.

Η Κουζίνα

simvoules

Ίσως από τα πιο επικίνδυνα δωμάτια για ένα μικρό παιδί είναι η κουζίνα μας λόγω των πολλών ηλεκτρικών συσκευών που έχει και των αιχμηρών αντικειμένων.

Η καλύτερη λύση είναι τα μαχαίρια και άλλα μυτερά αντικείμενα να βρίσκονται μέσα σε ντουλάπια και συρτάρια σε αρκετό ύψος από το έδαφος και να μην ορατά.

Επίσης καλό είναι οι ηλεκτρικές συσκευές να μην μένουν στο ρεύμα όταν δεν χρησιμοποιούνται. Επίσης σε ντουλάπια ή ακόμα και στο ψυγείο και γενικά όπου θέλουμε το παιδί να μην έχει πρόσβαση μπορούμε να τοποθετήσουμε λουκέτα (υπάρχουν ειδικά στο εμπόριο) που κάνουν δύσκολο το άνοιγμα τους.

Προσοχή όταν μαγειρεύετε, τα χερούλια των σκευών να μην  προεξέχουν, αλλά να είναι γυρισμένα σε κατεύθυνση που το παιδί δεν μπορεί να τα φτάσει.

Αν έχετε στρωμένο τραπεζομάντιλο στο τραπέζι, φροντίστε να μην έχει βαριά αντικείμενα πάνω του, αφού υπάρχει περίπτωση να το τραβήξει το παιδί και να τα πετάξει όλα κάτω με άγνωστες συνέπειες.