• Τι είναι η Ομοιοπαθητική;

Η Ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδος θεραπείας, η οποία θεραπεύει μόνιμα, ήπια και χωρίς παρενέργειες. Οι ρίζες της ξεκινούν από τον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη και η αναβίωσή της έγινε πριν περίπου 200 χρόνια από τον Γερμανό  καθηγητή της Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Λειψίας Samuell Hahanemann. Η Ομοιοπαθητική στοχεύει στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας την διαταραγμένη του υγεία.

Όμοια συμπτώματα με αυτά που προκάλεσε στον υγιή η ουσία είναι δυνατόν να θεραπευτούν σε έναν ασθενή, όταν του χορηγήσουμε την ουσία σε απειροελάχιστη δόση. Για παράδειγμα, ο καφές μπορεί να χορηγηθεί ως ομοιοπαθητικό φάρμακο (σε απειροελάχιστή δηλαδή δόση) για να θεραπεύσει ένα είδος αϋπνίας (αυπνία από υπερβολική ιδεόρροια) που γνωρίζουμε ότι προκαλεί ο καφές σε μεγάλες δόσεις. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι το κρεμμύδι: ως ομοιοπαθητικό φάρμακο με την ονομασία Allium cepa, χορηγείται σε κρυολογήματα με καυστική δακρύρροια, που ομοιάζει με το καύσος και τα δάκρυα που μας προκαλούνται όταν κόβουμε κρεμμύδια.

 

 

  • Ποιές ασθένειες θεραπεύει η Ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει οξείες και χρόνιες νόσους, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα της ανθρώπινης παθολογίας.

  • Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ουσίες που προέρχονται από την φύση (φυσικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης), και παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα. Ενεργούν πάνω σε ολόκληρο τον οργανισμό, ενισχύοντας τον αμυντικό του μηχανισμό με αποτέλεσμα την θεραπεία και ανανέωση του οργανισμού και κατά συνέπεια την εξαφάνιση των επί μέρους συμπτωμάτων. ομοιοπαθητικά φάρμακα

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα διατίθενται σε πολλά φαρμακεία και είναι αναγνωρισμένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) από το 1994, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία.

  • Είναι επικίνδυνα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ;

Ποτέ και σε καμία περίπτωση. Κατά τη διαδικασία παρασκευής τους έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειας, ενώ αντίθετα έχει ενισχυθεί η θεραπευτική τους ικανότητα. Γι αυτό το λόγο τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δίνονται και σε περιπτώσεις που άλλα φάρμακα αντενδείκνυνται, όπως η κύηση, η βρεφική ηλικία, η τρίτη ηλικία κ.α.

  • Πως παρασκευάζονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι ουσία φυσικής προέλευσης φυτικής, ορυκτής ή σπανιότερα ζωικής, που έχει αραιωθεί πάρα πολύ και έχει υποστεί ομοιοπαθητική δυναμοποίηση δηλ. το ομοιοπαθητικό διάλυμα κατά τη διαδικασία της αραίωσης του έχει υποστεί και μια σειρά από κρούσεις (δονήσεις).

Έχουμε δηλ. ένα διάλυμα με απειροελάχιστη δόση ουσίας φυσικής προέλευσης που έχει υποστεί δονήσεις. Δεν είναι ούτε προσμίξεις χημικών φαρμακευτικών ουσιών, ούτε προσμίξεις μιγμάτων βοτάνων, ούτε τίποτε άλλο. Πρόκειται για μία απόλυτη φυσική κατεργασία μιας φυσικής ουσίας. Μέσω της διαδικασία της δυναμοποίησης ακόμη και ουσίες που στη φυσική τους μορφή είναι δηλητηριώδεις όπως π.χ. συμβαίνει με ορισμένα φυτά, μετά την ομοιοπαθητική κατεργασία τους έχει απομακρυνθεί κάθε πιθανότητα τοξικής δράσης στον οργανισμό. Και αυτό δεν είναι μία απλή εικασία. Είναι παρατήρηση με ιστορία 200 χρόνων, είναι παρατήρηση που έγινε στα εκατομμύρια ασθενείς που ακολούθησαν ή ακολουθούν ομοιοπαθητική αγωγή.

  • Μπορούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα να συνδυαστούν με τα χημικά φάρμακα;
    Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα συνδυάζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα με τα χημικά φάρμακα και δεν χρειάζεται να διακόψετε τη χρήση των όποιων χημικών φαρμάκων χρησιμοποιείτε και μετά να αρχίσετε την ομοιοπαθητική. Με την σταδιακή καλυτέρευση της υγείας σας με την ομοιοπαθητική, ο γιατρός σας θα σας δώσει κατάλληλες οδηγίες για την αλλαγή στη δοσολογία των χημικών φαρμάκων αν είναι αναγκαίο,  ή τη διακοπή τους, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Πόσο χρόνο διαρκεί μια ομοιοπαθητική θεραπεία;
    Αυτό εξαρτάται από το είδος της πάθησης, τη χρονιότητά της, και κυρίως την κατάσταση της αντιδραστικής ικανότητας των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι ένα οξύ πρόβλημα υγείας θεραπεύεται πολύ γρήγορα, (όπως π.χ μια γρίπη, μια κυστίτιδα οξεία, μια οξεία λαρυγγίτιδα κοκ) ενώ ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας, χρειάζεται κάποιους μήνες θεραπείας.

Γενικοί κανόνες

  • Αποφεύγω την κατανάλωση καφέ στην διάρκεια της ομοιοπαθητικής αγωγής, τουλάχιστον μέχρι να εμπεδωθεί ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επιτρέπεται η κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς καφεΐνη. Συζητώ με τον γιατρό το ενδεχόμενο πόσης ντεκαφεϊνέ και αραιής κατανάλωσης αναψυκτικών με καφεΐνη. Το διάστημα της αποφυγής της κατανάλωσης καφέ είναι συνήθως βραχύ. H συμμόρφωση λοιπόν με αυτή την οδηγία είναι μάλλον εύκολη τελικά, ειδικά αν σκεφτούμε τα ευεργετήματα του σπουδαίου θεραπευτικού συστήματος της Ομοιοπαθητικής.
  • Δεν χρησιμοποιώ αιθέρια έλαια χωρίς τη συμβουλή του γιατρού. Αποφεύγω την χρήση αλοιφών με μενθόλη, μέντα, κάμφορα ή άλλα αιθέρια έλαια και έντονες μυρωδιές. Ο κατάλογος μπορεί να εξειδικεύεται ανά ασθενή από τον ομοιοπαθητικό ιατρό.
  • Ζητώ από το φαρμακείο οδοντόκρεμα συμβατή με την ομοιοπαθητική.
  • Δεν φυλάσσω ποτέ τα ομοιοπαθητικά φάρμακα κοντά σε πηγές ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας π.χ. κινητό τηλέφωνο, τηλεόραση, τάμπλετ κλπ και δεν τα παρατώ μέσα στο αμάξι, όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.
  • Λαμβάνω το ομοιοπαθητικό φάρμακο νηστικός/η σε απόσταση τουλάχιστον 20 λεπτών προ της λήψης φαγητού, φαρμακευτικών ουσιών ή συμπληρωμάτων.