Την περίοδο της πανδημίας με τον νέο κορονοϊό, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός παιδιών , σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο) αλλά και στις Η.Π.Α, εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής νοσηλείας λόγω υπερφλεγμονώδους συνδρόμου, παρόμοιου με το σύνδρομο Kawasaki.

Τι είναι το σύνδρομο Kawasaki;

Είναι μια σπάνια οξεία αγγειίτιδα, που προσβάλει σχεδόν αποκλειστικά παιδιά ως επί των πλείστων <5 χρονών και αποτελεί το κύριο αίτιο επίκτητης καρδιακής ανεπάρκειας στην παιδική ηλικία στις ανεπτυγμένες χώρες. Έχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στην Ιαπωνία, και γενικά στις χώρες Ασιατικής προέλευσης, λόγω πιθανής γενετικής προδιάθεσης (2,5 φορές περισσότερο).

Ποια είναι η κλινική του εικόνα;

Πυρετός για 5 ή περισσότερες μέρες και 4 ή 5 από τα παρακάτω:

  1. Κόκκινα μάτια αμφοτερόπλευρα
  2. Εξάνθημα κορμού
  3. Κόκκινα ή και εξοιδημένα άκρα
  4. Βλάβες στην στοματική κοιλότητα, ή τα χείλη
  5. Διόγκωση τραχηλικού λεμφαδένα

Πού οφείλεται το σύνδρομο αυτό;

Παραμένει αγνώστου αιτιολογίας, θεωρείται όμως ότι κάποιος μικροοργανισμός πιθανά, δρα ως υπεραντιγόνο και προκαλεί σε έναν οργανισμό με κάποια γενετική προδιάθεση, μια ανοσολογικού τύπου αντίδραση.

Έχουν ενοχοποιηθεί, κατά καιρούς διάφοροι μικροοργανισμοί, χωρίς να έχει αποδειχθεί η άμεση συσχέτισή τους.

Σχετίζεται η νόσος COVID-19 με το σύνδρομο αυτό;

Από τον Απρίλιο του 2020 παρατηρήθηκε μια έξαρση ενός φλεγμονώδους συνδρόμου σε παιδιά, με εικόνα παρόμοια με το σύνδρομο Kawasaki, με προσβολή των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς ή εικόνα μυοκαρδίτιδας, που χαρακτηρίστηκε ως ατελής νόσος Kawasaki. Σε μελέτη από την Ιταλία αναφέρεται ότι την περίοδο της πανδημίας με τον SARS-CoV-2, παρουσιάστηκε σε παιδιά 30 φορές μεγαλύτερη μηνιαία επίπτωση συνδρόμου παρόμοιου με Kawasaki, από ό,τι τα τελευταία 5 χρόνια. Κάποια από τα παιδιά αυτά ήταν θετικά για τον ιό Sars-CoV-2, ενώ άλλα με αρνητική μοριακή εξέταση, παρουσίασαν θετικά αντισώματα για τον ιό. Φαίνεται να είχαν περάσει τη νόσο πριν 3 ή 4 εβδομάδες. Ίσως, λοιπόν, μια ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στον SARS-CoV-2, να είναι υπεύθυνη για μια ατελή νόσο Kawasaki, σε προδιαθεσικούς ασθενείς.
Τα τελευταία 20 χρόνια ιοί που ανήκουν στην οικογένεια των κορονοϊών, έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί ως εκλυτικοί παράγοντες της νόσου Kawasaki, χωρίς να έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Τι χαρακτηριστικά έχει το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C);

Εμφανίζει υψηλό πυρετό 38-40ο C, συνήθως έντονο κοιλιακό άλγος με γαστρεντερικές διαταραχές, κακουχία και άρνηση λήψης τροφής, εξάνθημα κορμού ή και άκρων, βλάβες στην στοματική κοιλότητα. Μπορεί να παρουσιάζονται και συμπτώματα από το αναπνευστικό.
Συγκριτικά με την κλασσική μορφή της νόσου Kawasaki, φαίνεται να αφορά και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, και μπορεί δυνητικά να έχει πιο σοβαρή πορεία.

Η συχνότητα πάντως του υπερφλεγμονώδους αυτού συνδρόμου φαίνεται συνολικά να είναι αρκετά χαμηλή σε σχέση με τον αριθμό των νοσούντων παιδιών με COVID-19.

Πότε να ανησυχήσω;

Αν το παιδί σας έχει νοσήσει από κορωνοϊό κι εμφανίσει εμπύρετο, 2- 4 εβδομάδες μετά, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας. Ειδικά αν το παιδί παρουσιάζει:

– Κόκκινα μάτια

– Εξάνθημα κορμού

– Εμετούς, διάρροιες, πόνο στην κοιλιά

– Έντονη αδυναμία, έντονη υπνηλία.