Η καθημερινή έκθεση του οργανισμού σε ιούς και βακτήρια δημιουργεί την ανάγκη για τόνωση του ανοσοποιητικού με φυσικούς τρόπους. Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό, αυτόματα αφήνει τον οργανισμό εκτεθειμένο σε ασθένειες και η ενδυνάμωσή του είναι αναγκαία. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής δρα θετικά στην αποτελεσματικότητα της άμυνας του οργανισμού, δεν είναι όμως αρκετή. Η παράλληλη χρήση της ομοιοπαθητικής μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση και πρόληψη ασθενειών.

Ομοιοπαθητική

Η χρήση χημικών  ουσιών έχει αποδιοργανώσει την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού. Η χρήση της Ομοιοπαθητικής θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού με μια πιο προσωποποιημένη προσέγγιση. Ο Ομοιοπαθητικός γιατρός θα εντοπίσει την ιδιοσυγκρασία και τις προδιαθέσεις του κάθε ατόμου και θα χορηγήσει το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο, για την πρόληψη των λοιμώξεων. Με τον τρόπο αυτό, θα βελτιωθεί η φυσική ικανότητα αποθεραπείας του οργανισμού, αλλά και η άμυνα του απέναντι σε ιούς και μικρόβια.

Βάμματα

Υπάρχουν ουσίες στη φύση που σε μορφή βαμμάτων, μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού:

  1. Εchinacea. Φυτικό συμπλήρωμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για τη βελτίωση της αντίδρασής του σε μολύνσεις. Η εχινακίνη, μια γλυκοσίδη που περιέχεται στο φυτό, καταπολεμά τα βακτήρια σαν φυσικό αντιβιοτικό. Ο καλύτερος τρόπος λήψης της εχινάκειας (του φυτικού βάμματος), είναι η λήψη μικρών, συχνών καθημερινών δόσεων. Συνίσταται η συνεχής λήψη του για 2 εβδομάδες και η διακοπή του για μία εβδομάδα πριν ακολουθήσει νέος κύκλος. Αντενδείκνυται η λήψη της εχινάκειας χωρίς διακοπή για περισσότερο από 6 εβδομάδες, καθώς επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, «καταπιέζει» το ανοσοποιητικό και δεν προσφέρει κανένα όφελος.
  2. Πρόπολη, το φυσικό «αντιβιοτικό» των μελισσών, αποτελεί μείγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, με αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Αρκεί να χορηγείται με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της ίωσης.

Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Η λήψη υγιεινών τροφών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντική. Για μια καλή διατροφή συνίσταται:

  • η κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας νερού
  • η αφαίρεση της ζάχαρης από το διαιτολόγιο
  • διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, ειδικά C και D, (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά),  ω3-ω6 λιπαρά (μουρουνέλαιο, ψάρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, σπόροι)
  • αμινοξέα, όπως ταυρίνη, κρεατίνη, καρνοσίνη, ανσερίνη και 4-υδροξυπρολίνη,  (κρέας, όσπρια)

Άσκηση

Αποδεδειγμένα, η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος ενισχύεται με εικοσάλεπτη ή τριαντάλεπτη  προπόνηση, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, καθώς αυξάνει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων.

Ύπνος

Η έλλειψη ύπνου, σε χρόνο και ποιότητα, μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ύπνος λειτουργεί αναζωογονητικά και αναπλαστικά στα κύτταρα, θεραπεύει το σώμα και το καθιστά δυνατό στην κατάλληλη αντιμετώπιση των ασθενειών. Ένας επαρκής χρόνος ύπνου θεωρείται ένα διάστημα περίπου επτά με οκτώ ώρες, καθημερινά.