Οι πυρετικοί σπασμοί είναι μια σοκαριστική εικόνα για τους γονείς. ΗΡΕΜΗΣΤΕ όμως, γιατί οι πυρετικοί σπασμοί είναι ουσιαστικά μια καλοήθης κατάσταση. Συμβαίνει σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών με πέντε χρονών ,κατά την διάρκεια του πυρετού, γι` αυτό και λέγονται πυρετικοί σπασμοί.
Συνήθως παρουσιάζονται την πρώτη μέρα του πυρετού. Είναι μια πολύ συχνή κατάσταση αφού 3 στα 100 παιδιά θα παρουσιάσουν πυρετικούς σπασμούς.
Μεγάλη σημασία έχει αν οι γονείς έκαναν πυρετικούς σπασμούς. Σε τέτοια περίπτωση η πιθανότητα να παρουσιάσει πυρετικούς σπασμούς το παιδί είναι αρκετά πιο μεγάλη.
Τι είναι οι σπασμοί;
Οι σπασμοί είναι το αποτέλεσμα ηλεκτρικών εκφορτίσεων στον εγκέφαλο του παιδιού. Οι εκφορτίσεις αυτές μεταφέρονται δια μέσου των νεύρων στους μυς οι οποίοι στην αρχή σφίγγουν μετά αρχίζουν να συσπώνται και στην συνέχεια ο άρρωστος χάνει τις αισθήσεις του.
Ποια τα συμπτώματα των πυρετικών σπασμών;
Όπως αναφέραμε πιο πάνω, ένα παιδί που παρουσιάζει πυρετό, ξαφνικά αρχίζει να παρουσιάζει συσπάσεις στα χέρια και στα πόδια και ταυτόχρονα χάνει την επαφή του με το περιβάλλον. Υπάρχουν περιπτώσεις που αντί των συσπάσεων το παιδί παρουσιάζεται από την αρχή πολύ χαλαρό, όπως το “ζυμάρι”. Έτσι συνήθως περιγράφουν οι γονείς το παιδί. Σημαντικό επίσης είναι να ξέρετε ότι πολλές φορές οι γονείς αντιλαμβάνονται τον πυρετό αφού το παιδί κάνει τους σπασμούς. Εκτός από τους σπασμούς και την απώλεια των αισθήσεων τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν προσήλωση βλέμματος και περιστοματική κυάνωση. Προσήλωση βλέμματος, σημαίνει ότι το παιδί “καρφώνει” τα μάτια του σε συγκεκριμένο σημείο χωρίς να τα κινεί και βλέπετε ένα μεγάλο μέρος από το “ασπράδι” του ματιού. Περιστοματική κυάνωση είναι μπλε προς μαύρο χρώμα γύρω από το στόμα του παιδιού.
Πόση είναι η διάρκεια των σπασμών;
Συνήθως διαρκούν γύρω στα 5-10 λεπτά, αλλά ο χρόνος αυτός φαίνεται στους γονείς σαν ένας ολόκληρος αιώνας.
Αφήνουν οποιαδήποτε βλάβη οι σπασμοί στο παιδί;
ΟΧΙ. Πολλοί γονείς φοβούνται ότι οι σπασμοί μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο, νοητική υστέρηση ή μαθησιακά προβλήματα. Τίποτα από τα πιο πάνω δεν ισχύει.
Μπορούν οι πυρετικοί σπασμοί να εξελιχθούν σε επιληψία;
ΟΧΙ. Οι πυρετικοί σπασμοί μπορεί να υποτροπιάσουν, να επαναλαμβάνονται δηλαδή μέχρι που το παιδί να γίνει 5 χρονών, αλλά δεν αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για να αναπτύξει το παιδί επιληψία στο μέλλον. Η πιθανότητα να επαναληφθούν οι σπασμοί είναι μεγαλύτερη μέσα στο πρώτο εξάμηνο από το πρώτο επεισόδιο και όσο περνά ο καιρός οι πιθανότητες μειώνονται σταθερά.
Πού οφείλονται;
Το σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε πού οφείλεται το εμπύρετο. Συνήθως είναι αποτέλεσμα κάποιας ιώσεως αλλά μπορεί να οφείλεται και σε οποιαδήποτε μικροβιακή λοίμωξη, ακόμα και μηνιγγίτιδα. Για αυτό ο γιατρός εξετάζοντας το παιδί θα αποφασίσει τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνει το παιδί. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο παιδίατρος μπορεί να ζητήσει να γίνει ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, όταν δηλαδή οι σπασμοί ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα (για παράδειγμα διαρκούν περισσότερο από 15 λεπτά).
Πώς αντιμετωπίζουμε τους σπασμούς;
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. Βάλτε το παιδί σας στα πλάγια, έτσι ώστε αν κάνει εμετό να μην πνιγεί. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ να του κάνετε τεχνική αναπνοή, δεν τη χρειάζεται. Το μόνο που μπορεί να πετύχετε είναι να το τραυματίσετε. Δε χρειάζεται να βάλετε οτιδήποτε στο στόμα. Βάλτε ένα υπόθετο για να ρίξετε τον πυρετό και πηγαίνετε στον παιδίατρο σας. ΔΕ χρειάζεται να τρέχετε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το παιδί σας δεν κινδυνεύει. Αν δεν είναι το πρώτο επεισόδιο, πιθανό ο γιατρό σας να σας έχει δώσει ειδικό φάρμακο (διαζεπάμη) σε υπόθετο που σταματά τους σπασμούς. Χρησιμοποιείστε το όπως ακριβώς σας έχει εξηγήσει ο γιατρός σας.
Υπάρχει θεραπεία για τους πυρετικούς σπασμούς;
ΟΧΙ. Τα παιδιά που κάνουν πυρετικούς σπασμούς σταματούν από μόνα τους συνήθως πριν από την ηλικία των πέντε χρονών. Η χορήγηση αντισπασμωδικών φαρμάκων κατά την διάρκεια του πυρετού βρέθηκε ότι δεν βοηθά.