Οι  διατροφικές συνήθειες της εγκύου είναι πολύ σημαντικές, τόσο για την ίδια την έγκυο και την κάλυψη των αναγκών της, όσο και για το έμβρυο, το νεογέννητο και τη μετέπειτα του υγεία

Σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, οι πρώτες χίλιες μέρες της ζωής ενός μωρού είναι καθοριστικές για την σωματική υγεία του. Και η 1η ημέρα από αυτές θεωρείται η ημέρα της σύλληψης!

Συνεπώς, η κύρια συνιστώσα για την εξασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος ανάπτυξης για το έμβρυο είναι η τήρηση από πλευράς της εγκύου μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, ώστε να εξασφαλίζονται τα συνιστώμενα επίπεδα θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό της εγκύου, τα οποία με τη σειρά τους εξασφαλίζουν ένα υγιές περιβάλλον για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι έγκυες έχουν αυξημένη πιθανότητα έλλειψης βιταμίνης D, φυλλικού οξέος, σιδήρου και ιωδίου.

Οι μαιευτήρες χορηγούν συμπληρώματα διατροφής με σίδηρο, φυλλικό και ασβέστιο, ενώ παράλληλα προτείνουν γεύματα πλούσια σε αυτά τα στοιχεία.

Μια εγκυμονούσα γυναίκα σε αυστηρή δίαιτα, πιθανά δε θα εξασφαλίσει στο έμβρυο τις απαραίτητες θερμίδες για τη φυσιολογική του εξέλιξη, ούτε τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία.

Από την άλλη μια παχύσαρκη ή υπέρβαρη έγκυος, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσει ένα μεγάλο μωρό, που θα εξελιχθεί σε ένα υπέρβαρο νήπιο. Οπότε, οι δικαιολογίες, του τύπου τρώω για δύο δεν ευσταθούν. Απλά χρειάζεστε λίγες εκατοντάδες θερμίδες περισσότερο

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες πρόσληψης βάρους για την κάθε έγκυο, ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος (BMI)που είχε πριν τη σύλληψη

bmi pinakas fotini papadimitriou

Ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται από τον τύπο BMI=B (kg)/Y2(m) (όπου B=βάρος και Υ=ύψος).

Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, είναι ότι μέσω του αμνιακού υγρού, το έμβρυο έρχεται σε επαφή με γεύσεις φαγητών. Είναι , ουσιαστικά ο πρώτος τρόπος γνωριμίας των φαγητών στο μωρό σας. Αντιλαμβάνεστε , λοιπόν, ότι αν τρέφεστε με λαχανικά και φρούτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιο εύκολα θα δεχτεί το μωρό σας τις γεύσεις αυτές, όταν τις εισάγετε κανονικά στο διαιτολόγιό του.

Ιδιαίτερο μέλημα, επίσης, θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ω3 λιπαρά οξέα (σολομός, γαύρος, σαρδέλες, κολιός, ρέγκα, λιναρόσπορος, ξηροί καρποί, κ.ά.), καθώς είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού σας.
Kατά το τρίτο τρίμηνο, ομοίως με το δεύτερο, δώστε έμφαση σε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και σίδηρο. Έχετε υπόψη ότι το έμβρυο εναποθηκεύει τον περισσότερο σίδηρο κατά το τρίτο τρίμηνο, ώστε να δημιουργήσει τα δικά του αποθέματα, καθώς το μητρικό γάλα είναι σχετικά φτωχό σε σίδηρο.