Σήμερα όλο και περισσότεροι γονείς αποφασίζουν να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους κατά τη γέννηση επειδή τα κύτταρα αυτά αποτελούν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο βιολογικό θεραπευτικό υλικό που κάποτε ίσως σώσει, βελτιώσει ή παρατείνει την ζωή του παιδιού.
Τα αυτόλογα βλαστοκύτταρα, δηλαδή του ίδιου του ασθενούς, δεν παρουσιάζουν το φαινόμενο της απόρριψης του μοσχεύματος ούτε αυξάνουν την πιθανότητα ογκογέννεσης.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η στιγμή της γέννησης είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συλλέξουμε με ασφαλή τρόπο βλαστοκύτταρα για το μέλλον του παιδιού και των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και ο πλακούντας περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βλαστοκυττάρων και πλεονεκτούν έναντι όλων των υπολοίπων πηγών, επειδή κατά τη γέννηση έχουν μηδενική ηλικία. Η θεραπευτική και αναπλαστική ικανότητα των βλαστοκυττάρων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία του ατόμου.
Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να φυλαχθούν στις κατάλληλες συνθήκες για χρονικό διάστημα που ξεπερνάει κατά πολύ την ανθρώπινη ζωή. Η οικογενειακή φύλαξη των βλαστοκυττάρων εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση σε υγιή, νεαρά κύτταρα για θεραπείες που σήμερα πραγματοποιούνται, αλλά και για όλες αυτές του μέλλοντος
Από πού μπορούμε να συλλέξουμε βλαστοκύτταρα κατά τον τοκετό; Και σε τι μας κάθε επιπλέον συλλογή;
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα συλλέγεται με παρακέντηση της ομφαλικής φλέβας μετά την αποκοπή του ομφαλίου λώρου και μέχρι να αποκολληθεί ο πλακούντας. Το επιπλέον αίμα που παραμένει παγιδευμένο μέσα στα αγγεία του πλακούντα συλλέγεται με μεταφορά και επεξεργασία ολόκληρου του πλακούντα σε εξειδικευμένο εργαστήριο. Τέλος από τον ιστό του ομφαλίου λώρου μπορούν να απομονωθούν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, που μπορεί να χρησιμεύσουν στο μέλλον για εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής.
Οικογενειακή ή δημόσια φύλαξη: Πως μπορώ να εξασφαλίσω περισσότερο την οικογένειά μου;
Υπάρχουν δύο είδη Τραπεζών ΟπΑ:
Οι Δημόσιες, που λειτουργούν σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς/μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η χορήγηση του ΟπΑ από τους γονείς είναι δωρεά και η φύλαξη γίνεται δωρεάν με σκοπό τη θεραπεία οποιουδήποτε ασθενούς ανά τον κόσμο το έχει ανάγκη.
Οι Ιδιωτικές, που λειτουργούν σε Ιδιωτικές Κλινικές είτε έχουν τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ.. Η φύλαξη γίνεται με οικονομικό αντάλλαγμα και προορίζεται για αυτόλογη ή οικογενειακή χρήση.
Σήμερα, υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 55 Δημόσιες Τράπεζες ΟπΑ σε 36 χώρες, και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερες από 35.000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις για κακοήθη αιματολογικά και μη-κακοήθη αιματολογικά και γενετικά. Ο αριθμός των Ιδιωτικών Τραπεζών ΟπΑ είναι πάνω από 400, διαθέτουν εκατομμύρια μονάδων ΟπΑ αλλά έχουν πραγματοποιήσει ελάχιστες μεταμοσχεύσεις.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων συντάσσεται με τις απόψεις των Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και συνιστά τη φύλαξη ΟπΑ σε Δημόσιες Τράπεζες για τους παρακάτω ιατρικούς λόγους.
- Δεν υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις για αυτόλογη φύλαξη, πλην την κατευθυνόμενης φύλαξης που γίνεται για ιατρικούς λόγους και που ούτως ή άλλως υποστηρίζεται από τις Δημόσιες Τράπεζες.
- Στα γενετικά νοσήματα δεν χρησιμοποιούνται αυτόλογα κύτταρα γιατί έχουν και αυτά τη γενετική διαταραχή.
- Οι λευχαιμίες της παιδικής ηλικίας, που είναι η πιο συχνή αιματολογική κακοήθεια, θεραπεύονται σε ποσοστό 80% με ΧΜΘ μόνο. Για το 20% των ασθενών που θα χρειαστούν μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, θεραπεία εκλογής είναι η αλλογενής προκειμένου να υπάρξει η αντιλευχαιμική δράση του μοσχεύματος. Επιπλέον, στα παιδιά με λευχαιμία έχουν βρεθεί βλάβες στο γενετικό τους υλικό ακόμα και κατά την περίοδο της γέννησης.
- Τα νοσήματα που χρήζουν αυτόλογης μεταμόσχευσης στα πρώτα 20 χρόνια της ζωής είναι εξαιρετικά σπάνια. Και σε αυτή την περίπτωση ο μυελός των οστών ή το αίμα του ασθενούς είναι προτιμότερες πηγές αιμοποιητικών κυττάρων έναντι του ΟπΑ.
Πηγή: www.eom.gr