Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού, που απελευθερώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό ως «κατάλοιπα» της καύσης . Είναι βλαβερές γιατί προκαλούν την οξείδωση, τη φθορά δηλαδή των κυττάρων.
Ο οργανισμός, για την προστασία του, διαθέτει ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα. Υπάρχουν όμως και τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, που βρίσκουμε κυρίως σε φρούτα και λαχανικά
Υπάρχει μια κλίμακα μέτρησης της αντιοξειδοτικότητας των τροφών, η κλίμακα ORAC.
Βάσει αυτής το πιο πλούσιο διαιτητικό αντιοξειδωτικό είναι το γκοτζι μπέρι
Δύο είναι τα φυσικά υπεραντιοξειδωτικά:
ΙΠΠΟΦΑΕΣ
Το επίπεδο βιταμίνης C στο ιπποφαές είναι περίπου 1000% υψηλότερο από το πορτοκάλι. Περιέχει ακόμα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και πλήθος ιχνοστοιχέιων
GOJI BERRY
- Το γκότζι μπέρι περιέχει 6 ουσιαστικές βιταμίνες
- 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια
- Περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
- Περισσότερο β- καροτένιο από τα καρότα