Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού, που απελευθερώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό ως «κατάλοιπα» της καύσης . Είναι βλαβερές γιατί προκαλούν την οξείδωση, τη φθορά δηλαδή των κυττάρων.

Ο οργανισμός, για την προστασία του, διαθέτει ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα. Υπάρχουν όμως και τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά,  όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, που βρίσκουμε κυρίως σε φρούτα και λαχανικά

Υπάρχει μια κλίμακα μέτρησης της αντιοξειδοτικότητας των τροφών, η κλίμακα ORAC.

Βάσει αυτής το πιο πλούσιο διαιτητικό αντιοξειδωτικό είναι το γκοτζι μπέρι

diaititika antioxeidotika fotini papadimitriou paidiatros neognologos

Δύο είναι τα φυσικά υπεραντιοξειδωτικά:

ΙΠΠΟΦΑΕΣ

diaititika antioxeidotika fotini papadimitriou paidiatros neognologos

Το επίπεδο βιταμίνης C στο ιπποφαές είναι περίπου 1000% υψηλότερο από το πορτοκάλι. Περιέχει ακόμα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και πλήθος ιχνοστοιχέιων

GOJI BERRY

diaititika antioxeidotika fotini papadimitriou paidiatros neognologos

  • Το γκότζι μπέρι περιέχει 6 ουσιαστικές βιταμίνες
  • 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια
  • Περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
  • Περισσότερο β- καροτένιο από τα καρότα