Υγιεινή και αυτοφροντίδα στην εφηβική ηλικία.

Υγιεινή σώματος

Πολλές από τις σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας, έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αναγκών για ατομική υγιεινή. Επιπρόσθετα, η ευθύνη της ατομικής υγιεινής δεν είναι πλέον υπόθεση του γονιού που φρόντιζε μέχρι πρόσφατα το παιδί, αλλά αφορά πλέον προσωπικά τους εφήβους.

Οι καλές συνήθειες ατομικής υγιεινής στην παιδική ηλικία, προάγουν αντίστοιχες συνήθειες και στην εφηβική ηλικία. Η καθαριότητα και η καλή εμφάνιση παίζουν σημαντικό ρόλο στην αυτοπεποίθηση των εφήβων. Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των παιδιών τους όσον αφορά τόσο στις αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα τους κατά την εφηβεία όσο και στην απόκτηση υγιεινών συνηθειών. Οι γονείς πρέπει να επιμένουν στην καθαριότητα, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούν ή να θυμώνουν με την τάση για ‘’απλυσιά’’ που έχουν ορισμένοι έφηβοι, συνήθως στην έναρξη της εφηβείας. Οι ίδιοι μπορούν να δώσουν το παράδειγμα των υγιεινών συνηθειών στα παιδιά τους. Αν το παιδί βλέπει τους γονείς του να πλένουν συχνά τα χέρια τους, να φροντίζουν τα δόντια τους και να κάνουν μπάνιο, θα μάθουν ότι οι συνήθειες αυτές είναι σημαντικές.

Επίσης, οι γονείς πρέπει να κατανοούν ότι καθώς μεγαλώνουν τα έφηβα παιδιά τους, εγκαταλείπουν την περίοδο της άρνησης για καθαριότητα και συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο στη φροντίδα του εαυτού τους και περισσότερη ώρα στο μπάνιο. Είναι σημαντικό οι γονείς να σέβονται την ιδιωτικότητα των παιδιών τους.

Συνιστάται τα κορίτσια να επισκεφθούν γυναικολόγο στην περίπτωση που έχουν ξεκινήσει να έχουν σεξουαλικές σχέσεις για καθοδήγηση σε θέματα αντισύλληψης και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Πρακτικές οδηγίες

Υγιεινή του σώματος

  • Ιδρώτας και μυρωδιά σώματος. Στην εφηβεία, οι ιδρωτοποιοί αδένες γίνονται πιο δραστήριοι από πριν, παράγουν περισσότερο ιδρώτα που συνήθως μυρίζει διαφορετικά. Μυρίζουν οι μασχάλες, τα πόδια, τα γεννητικά όργανα. Αυτός ο καινούριος ιδρώτας είναι συνήθως ένα από τα πρώτα σημάδια της εφηβείας.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσει ο έφηβος το σώμα του καθαρό, είναι να κάνει ντους κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό. Αυτό θα βοηθήσει να απομακρυνθούν τα μικρόβια που συμβάλλουν στις μυρωδιές.
  • Η συχνή αλλαγή στα ρούχα, τις κάλτσες και τα εσώρουχα είναι βοηθητική.
  • Αν ο έφηβος ιδρώνει πολύ, μπορεί να διαλέξει ρούχα (μπλούζες, κάλτσες, εσώρουχα) από βαμβάκι ή άλλα φυσικά υλικά που θα βοηθήσουν να απορροφάται ο ιδρώτας πιο αποτελεσματικά.
  • Οι μεγαλύτεροι έφηβοι μπορούν ενδεχομένως να δοκιμάσουν κάποιο αποσμητικό. Η χρήση αποσμητικού δεν πρέπει να αντικαθιστά το συχνό πλύσιμο.
  • Είναι καλό τα αποσμητικά που χρησιμοποιούν οι έφηβοι να περιέχουν όσο γίνεται λιγότερες χημικές ουσίες.
  • Τα κορίτσια μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για μυρωδιές στη διάρκεια της περιόδου. Η συχνή αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν και το συχνό πλύσιμο συνήθως είναι αρκετά για τον περιορισμό τους.
  • Λιπαρότητα στο πρόσωπο ή/και λιπαρά μαλλιά. Είναι ένα θέμα που απασχολεί ορισμένους εφήβους. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η αυξημένη λιπαρότητα είναι απολύτως φυσιολογική και οφείλεται στην υπερδραστηριοποίηση των σμηγματογόνων αδένων που συμβαίνει κατά την εφηβεία.
  • Το πλύσιμο του προσώπου 1–2 φορές την ημέρα με ζεστό νερό και σαπούνι αρκεί συνήθως για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Το συχνό λούσιμο (κάθε 1–2 ημέρες αν χρειάζεται) μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των λιπαρών μαλλιών. Μπορούν να δοκιμάσουν κάποιο ειδικό σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά.
  • Αν χρησιμοποιούνται προϊόντα για το φορμάρισμα των μαλλιών, χρειάζεται προσοχή, γιατί ορισμένα από αυτά (styling gel ή λοσιόν), μπορεί να κάνουν τα μαλλιά πιο λιπαρά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν προϊόντα που αναφέρονται ως μη-λιπαρά (oil free).
  • Σπυράκια και ακμή.
  • Στηθόδεσμος (σουτιέν): Για τα κορίτσια, η εφηβεία είναι η εποχή που αν θέλουν, μπορούν να ξεκινήσουν να φοράνε σουτιέν

 

Πηγή: Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού