Το μωρό σας συγκάηκε. Είναι η πιο συχνή δερματίτιδα της βρεφικής ηλικίας.
Πρόκειται για ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής και οφείλεται σε πολλά τοπικά αίτια. Η τριβή με την πάνα και η συνεχής διαβροχή του δέρματος του μωρού με ούρα, προκαλούν λύση της συνέχειας του δέρματος και το καθιστούν ευάλωτο σε ερεθιστικές ουσίες όπως είναι η αμμωνία των ούρων, οι πρωτεάσες, οι λιπάσες και τα χολικά άλατα των κοπράνων.
Για την πρόληψη της δερματίτιδας από σπάργανα συνιστώνται συχνή αλλαγή των σπαργάνων, σχολαστικός καθαρισμός του δέρματος, προσεκτικό σκούπισμα ώστε το δέρμα να μη μένει υγρό και επάλειψη της περιοχής με κρέμα/αλοιφή αποφρακτικού τύπου (π.χ. zinc oxide, petrolatum, cod liver oil, dimethicone, lanolin). Τα σκευάσματα αυτά θεωρείται ότι όχι μόνο προστατεύουν το δέρμα στο να μην έρχεται σε επαφή με τα κόπρανα και τα ούρα αλλά και αντιμετωπίζουν ήπιους ερεθισμούς. Τα σπάργανα πρέπει να είναι μαλακά και απορροφητικά. Οι υπεραπορροφητικές πάνες μιας χρήσης, που περιέχουν στον πυρήνα τους ειδικό ζελατινώδες υλικό, υπερτερούν των άλλων γιατί έχουν μεγάλη απορροφητικότητα, και διατηρούν το δέρμα περισσότερο στεγνό.
Όταν εμφανιστεί δερματίτιδα η αντιμετώπιση εξαρτάται από την κλινική εικόνα της βλάβης. Αν οι βλάβες έχουν υγρό έκκριμα, συνιστώνται κομπρέσες ή ψεκασμοί με φυσιολογικό ορό μέχρις ότου στεγνώσει η περιοχή. Πολλές φορές αυτό αρκεί για να υποχωρήσει και ο ερεθισμός. Όταν στεγνώσουν οι βλάβες αλλά η ερυθρότητα παραμένει, εφαρμόζεται κρέμα που περιέχει αντιφλεγμονώδες – αντιμονιλιασικό φάρμακο (π.χ. miconazole + hydrocortisone 1% κρέμα) σε σχήμα προοδευτικής μείωσης.
Για όσους θέλετε έναν πιο φυσικό τρόπο να θεραπεύσετε το δέρμα του μωρού σας, χρησιμοποιείστε βαλσαμόχορτο. Είτε ως κεραλοιφή, είτε ως λάδι (βαλσαμόλαδο) είτε ως κρέμα (hypericum), θα συμβάλει στη βελτίωση του δέρματος του μωρού σας.