Πολλές απορίες θα εμφανιστούν σίγουρα τις πρώτες μέρες που έχετε το νέο μέλος της οικογένειας σας στο σπίτι. Ορισμένες συμβουλές για αυτές τις δύσκολες πρώτες μέρες, πριν σας επισκεφτεί ο παιδίατρός σας
Η φροντίδα του ομφαλού: καθαρίστε τον ομφαλό με μια μπατονέτα βρεγμένη με φυσιολογικό ορό. Περάστε τη μπατονέτα γύρω από το λώρο και μετά περάστε μια στεγνή μπατονέτα για να το στεγνώσετε. Χρησιμοποιείστε οινόπνευμα μόνο 2 με 3 φορές την ημέρα μέχρι την πτώση του λώρου, γιατί το οινόπνευμα καθυστερεί την πτώση του και δεν προσφέρει προστασία από τη μόλυνση. Ο ομφαλός πρέπει να παραμένει στεγνός, γι αυτό μην τον καλύπτετε με την πάνα ή με γάζες. Διπλώστε την πάνα προς τα κάτω για να τον αφήσετε ελεύθερο.
Η αποκόλληση του λώρου γίνεται σταδιακά και σε αυτή τη φάση μπορεί να αφήσει ίχνη αίματος στην πάνα ή στα ρούχα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και για 2-3 ημέρες μετά την πτώση του λώρου. Αν όμως δείτε δύσοσμες εκκρίσεις ή ερύθημα στο δέρμα γύρω από τον ομφαλό, θα πρέπει να μιλήσετε με την παιδίατρο.
Το μπάνιο
Συνήθως πλένουμε το μωρό τοπικά με βρεγμένη πετσέτα μέχρι να πέσει ο λώρος και κάτω από τη βρύση για το κεφαλάκι, την πλάτη ή τον πωπό. Αφού πέσει ο λώρος, και ξεραθεί η περιοχή, μπορούμε να το βάλουμε και στη μπανιέρα. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ώρα που θα πρέπει να γίνεται το μπάνιο. Να είναι περίπου την ίδια ώρα, γιατί στα μωρά αρέσει το πρόγραμμα. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι 36-37ο C. Χρησιμοποιήστε προϊόν καθαρισμού μη αρωματισμένο, με ουδέτερο pH. Μπορείτε να το πλένετε με σαπούνι ή αφρόλουτρο και ένα βαμβακερό πανάκι. Για τα μαλλιά αρκούν 2 με 3 λουσίματα την εβδομάδα. Το πρόσωπο, ο λαιμός, οι γλουτοί και τα γεννητικά όργανα θα πρέπει να πλένονται καθημερινά. Όσων αφορά τα γεννητικά όργανα, στα κοριτσάκια καθαρίζουμε πάντα από εμπρός προς τα πίσω. Στα αγοράκια δεν πειράζουμε την πόσθη, ούτε την τραβάμε προς τα πίσω γιατί μπορούμε να προκαλέσουμε τραυματισμό. Είναι απολύτως φυσιολογικό να δείχνει κλειστή στα νεογέννητα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, στο 90% θα έχει ανοίξει.
Τα νύχια
Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας τα νύχια είναι συχνά κολλημένα στο δέρμα και γι’ αυτό αποφύγετε να τα κόψετε. Μετά την πρώτη εβδομάδα μπορείτε να τα κόψετε με ψαλίδι ή νυχοκόπτη. Κάντε το μετά το μπάνιο (τα νύχια μαλακώνουν) ή όταν το μωρό κοιμάται. Δε χρειάζεται να κόψετε όλα τα νύχια με τη μία.
Ούρα – Κενώσεις
Από την 5η ημέρα και μετά το μωρό ουρεί τουλάχιστον 5 φορές τη μέρα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 40 ημερών, τα περισσότερα μωρά έχουν τουλάχιστον 3-4 κενώσεις τη μέρα, ενώ αν θηλάζουν μπορεί να έχουν έως και 10 κενώσεις τη μέρα. Μπορεί, βέβαια, να έχουν και 1 κένωση την εβδομάδα
Θερμοκρασία- ντύσιμο
Η θερμοκρασία δωματίου το χειμώνα θα πρέπει να είναι περίπου 20-23ο C. Αποφύγετε να ντύνετε το μωρό σας με πολλά ρούχα. Αν ο αυχένας του ιδρώνει, τότε σημαίνει ότι ζεσταίνεται. Αγγίξτε τα χέρια του και τα πόδια του για να καταλάβετε αν κρυώνει. Το δωμάτιο του μωρού πρέπει να είναι καθαρό και φωτεινό και να αερίζεται 3-4 φορές τη μέρα
Ο ύπνος
Το νεογνό κοιμάται 12 με 18 ώρες την ημέρα. Τον πρώτο μήνα τα ξυπνάμε στο 4ωρο, για να τα ταΐσουμε, μετά όμως δε χρειάζεται να τα ξυπνάμε. Τα περισσότερα βρέφη στον 3ο με 4ο μήνα κοιμούνται συνεχόμενα για τουλάχιστον 6 ώρες τη νύχτα. Για κάποια βρέφη μπορεί όμως αυτό να συμβεί αργότερα, στο 10ο μήνα.
Για την ασφάλεια του μωρού σας κατά τη διάρκεια του ύπνου:
- Το μωρό θα πρέπει να κοιμάται ανάσκελα. Δεν πρέπει ποτέ να το βάζετε μπρούμυτα για ύπνο. Μπορείτε να το βάζετε μπρούμυτα αρκετές φορές την ημέρα, μόνο όμως όταν είναι ξύπνιο.
- Για τους πρώτους μήνες είναι προτιμότερο το μωρό να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών αλλά μόνο μέσα στην κούνια του.
- Αποφεύγουμε τα πολύ μαλακά στρώματα
- Δε χρησιμοποιούμε ποτέ μαξιλάρι και δεν αφήνουμε κουκλάκια ή άλλα μαλακά αντικείμενα μέσα στην κούνια .
- Όχι αλυσίδες γύρω από το λαιμό
- Το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά σε όλο το σπίτι
- Αποφεύγουμε την υπερβολική ζέστη
Συχνά μικροπροβλήματα
Λόξιγκας: είναι πολύ συχνός και απλά περιμένουμε να περάσει. Αν είναι η ώρα να φάει, τότε αυτό μπορεί να βοηθήσει.
Ρουθούνισμα: αν είναι έντονο και εμποδίζει το θηλασμό, καθαρίστε τη μύτη με φυσιολογικό ορό. Το φτάρνισμα που συχνά συνοδεύει το ρουθούνισμα, δεν πρέπει να σας ανησυχεί.
Αναγωγές: συμβαίνουν συχνά είτε αμέσως μετά το γεύμα, είτε αρκετή ώρα αργότερα. Αν είναι συχνές, ανασηκώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού σε 30ο. Επίσης, θα κρατάτε το μωρό στην όρθια θέση 30 λεπτά μετά τη σίτιση. Και φυσικά δε θα το κάνετε μπάνιο, αν είναι φαγωμένο.
Τρόμος κάτω γνάθου: το παρατηρούμε συχνά όταν το μωρό κλαίει και είναι απολύτως φυσιολογικό
Μικρά τινάγματα των άκρων κατά τη διάρκεια του ύπνου: συμβαίνουν σε πολλά μωρά και είναι φυσιολογικά
Διόγκωση μαζικού αδένα: παρατηρείται σε αρκετά νεογνά, ως αποτέλεσμα της επίδρασής των ορμονών της κύησης. Στα κοριτσάκια μπορεί να παραμείνει για αρκετούς μήνες. Μην το πειράξετε.
Βλεννοαιματηρές εκκρίσεις στα γεννητικά όργανα ( κορίτσια): είναι επίσης ορμονικής αιτιολογίας και υποχωρούν πάντα μετά από λίγες ημέρες
Κρύσταλλοι ουρικού στα ούρα: εμφανίζονται σαν πορτοκαλί χρώση στην πάνα. Πολλοί γονείς εσφαλμένα νομίζουν ότι πρόκειται για αίμα. Δεν είναι επικίνδυνοι και υποχωρούν χωρίς καμία παρέμβαση.
Το μωρό κλαίει
Το μωρό μπορεί να κλαίει επειδή πεινάει, χρειάζεται άλλαγμα, είναι κουρασμένο ή απλά έχει ανάγκη την επαφή μαζί σας. Οι κολικοί εμφανίζονται μετά τη 7η – 10η
ημέρα. Το μωρό κλαίει έντονα, κοκκινίζει στο πρόσωπο, μαζεύει τα πόδια του στην κοιλίτσα και μπορεί να έχει έντονα αέρια. Η κατάσταση αυτή είναι καλοήθης και συνήθως υποχωρεί μετά τον 3ο μήνα της ζωής. Θόρυβοι επαναλαμβανόμενοι όπως αυτός του απορροφητήρα ή του πλυντηρίου φαίνεται να το ηρεμούν. Μπορεί να βοηθήσει και ένα ζεστό πανάκι στην κοιλίτσα του.
Τελευταία, έχει μελετηθεί και η χορήγηση του προβιοτικού L.Reuteri που φαίνεται να έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.