Πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό: Ο μεγάλος αποχωρισμός.

Πολλές είναι οι ιστορίες δακρύων και πόνου τις πρώτες μέρες που το παιδάκι σας σας αποχωρίζεται για να πάει στον παιδικό σταθμό. Η ένταση και η διάρκεια ποικίλουν. Υπάρχουν παιδάκια που θα κλάψουν την πρώτη ημέρα, μετά θα αρχίσουν να εξερευνούν τα παιχνίδια και το χώρο, και θα προσαρμοστούν εύκολα. Υπάρχουν και παιδάκια που συνεχίζουν να κλαίνε κάθε μέρα , για πάνω από 2 εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολείου.

Υπάρχουν τέλος και περιπτώσεις, που ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα προσαρμογής στο σχολείο, παρατηρείται αλλαγή συμπεριφοράς στο σπίτι.

Κάθε μια από αυτές τις συμπεριφορές αποτελεί αντίδραση στο ίδιο γεγονός: τον αποχωρισμό από τους ανθρώπους που ξέρουν καλύτερα, την μαμά , το μπαμπά, ή και τους παππούδες που τους πρόσεχαν τα πρωινά. Καλούνται ξαφνικά να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον, με νέους ανθρώπους και νέες απαιτήσεις, όπου θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνα τους.

  1. Μιλήστε στο παιδί σας από πριν, με άλλα λόγια προετοιμάστε το. Πείτε του πώς θα είναι το μέρος όπου θα πάει, ακόμα καλύτερα, πάρτε το μαζί σας σε μια επίσκεψη στο χώρο, πριν απ΄την επίσημη πρώτη ημέρα του σταθμού. Μάθετε κι εσείς όσα περισσότερα μπορείτε για το σχολείο, για να μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παιδιού σας, ακόμα και για πολύ απλά πράγματα, όπως η τουαλέτα του σχολείου.

Αν δεν γνωρίζετε κάτι, μη διστάζετε να απαντήσετε «δεν ξέρω». Πείτε του ότι μπορεί να ρωτήσει τη δασκάλα του για όποια απορία έχει. Αν διστάζει, πείτε του ότι μπορείτε να ρωτήσετε μαζί τη δασκάλα.

Πάντα απαντάτε στις ερωτήσεις του παιδιού με ειλικρίνεια. Μην του πείτε ότι θα έχουν το αγαπημένο του παιχνίδι, αν δεν το ξέρετε. Μην του πείτε ότι στο σχολείο θα τον αγαπάνε όλα τα παιδάκια, γιατί σίγουρα κάποια στιγμή θα τσακωθεί με κάποιο παιδάκι και θα διαψευστείτε. Μπορείτε, όμως,  τις πρώτες μέρες να του δώσετε κάποιο μικρό αγαπημένο παιχνιδάκι

2. Φροντίστε να έχει μείνει το παιδί σας κάποιες φορές με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, χωρίς τη δική σας παρουσία. Αν είναι η πρώτη φορά που απομακρύνεται από σας το παιδί, η 1η μέρα στο σχολείο, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα

3. Μιλήστε με το παιδί σας και μετά το σχολείο. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του, πείτε του πως καταλαβαίνετε ότι στενοχωριέται

4. Ακούστε το παιδί σας. Ρωτήστε το τι το απασχολεί, πώς θα αισθανόταν καλύτερα. Πολλές φορές μπορούν να γίνουν και συμφωνίες που το βοηθούν να προσαρμοστεί, π.χ να μην φύγετε αμέσως το πρωί, αλλά να περιμένετε 5 λεπτά, μέχρι να τακτοποιηθεί στην τάξη. Η συμφωνία όμως θα είναι ξεκάθαρη. Δε θα του πείτε ότι θα μείνετε όλη την ώρα και θα φύγετε κρυφά

5 Ρωτήστε τις δασκάλες. Έχουν την εμπειρία να σας προτείνουν τρόπους για την καλύτερη προσαρμογή του μικρού σας

6. Μην δακρύσετε εσείς την πρώτη μέρα! Μην δείξετε αδυναμία. Δύσκολα θα προσαρμοστεί το μικρό σας αν σας δει σε αυτή την κατάσταση!

 

Καλή προσαρμογή!