Το κρυολόγημα αφορά κάθε χρόνο σχεδόν το σύνολο των παιδιών. Και κάθε φθινόπωρο, με τις πρώτες αλλαγές του καιρού, ξεκινάνε και οι πρώτες ιώσεις του αναπνευστικού.

Συμπτώματα:

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να παρουσιάζει μπούκωμα στη μύτη, καταρροή, φταρνίσματα, κοκκίνισμα των ματιών, ανορεξία, πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, ίσως και πυρετό.Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να συνοδεύεται και από βήχα και αυτό συμβαίνει λόγω του ερεθισμού του λαιμού από τις βλέννες της μύτης. Οι βλέννες γλιστρούν στο λαιμό, τον ερεθίζουν και κινητοποιείται το αντανακλαστικό του βήχα. Γι αυτό και ο βήχας εμφανίζεται πιο έντονα όταν ξαπλώνουν στο κρεβάτι.

Το μέσο παιδί παθαίνει στα πρώτα χρόνια της ζωής του 3 με 5 κρυολογήματα κάθε χειμώνα, που προφανώς δεν χρειάζονται ιατρική παρέμβαση. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις επιπλοκών του κρυολογήματος που θα χρειαστούν ιατρική αντιμετώπιση.

Πότε να επικοινωνήσω με την παιδίατρο;

  1. Όταν το μωρό σας είναι μικρότερο από 12 μηνών καλύτερα να είστε σε επικοινωνία με την παιδίατρο, γιατί υπάρχει ο φόβος επιπλοκών. Ειδικά σε βρέφος κάτω των 6 μηνών, όσο ήπια κι αν είναι τα συμπτώματα του κρυολογήματος, καλό είναι να εξεταστεί από παιδίατρο.
  2. Αν το μωρό σας με συμπτώματα κρυολογήματος, αρχίζει να αναπνέει με δυσκολία ή πιο γρήγορα από ό, τι συνήθως, αρνείται να φάει, ή είναι νωθρό.
  3. Αν στην πορεία του κρυολογήματος το παιδί εμφανίσει πόνο στα αυτιά, αν έχει υψηλό πυρετό(πάνω από 39οC) σε συνδυασμό με επίμονο ξηρό βήχα που του προκαλεί πόνο.
  4. Αν ο βήχας που επαναλαμβάνεται, δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα κρυολογήματος ή αν συνοδεύεται από σφύριγμα αναπνοής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε την παιδίατρο.

Να πάρει αντιβιοτικό;

Τα αντιβιοτικά χρειάζονται μόνο στην περίπτωση μικροβιακής λοίμωξης. Τα κοινά κρυολογήματα δεν χρειάζονται αντιβιοτικά και δεν ωφελούνται από τη χρήση αυτού. 

Πώς να το ανακουφίσω από τα συμπτώματα;

  • Σε μπούκωμα ή συνάχι δεν ωφελεί να είναι πολύ ζεστό το δωμάτιο. Πολλά παιδιά νιώθουν καλύτερα σε δροσιά, ειδικά όταν έχουν πυρετό
  • Σε κάποιες περιπτώσεις, ο βήχας που είναι πιο έντονος την νύχτα, μπορεί να οφείλεται στο ότι το δωμάτιο είναι κρύο και ο κρύος αέρας ερεθίζει το λαιμό ή στο ότι είναι υπερβολικά ζεστό και ο αέρας στεγνώνει το λαιμό. Αν διορθώσετε τη θερμοκρασία του δωματίου , το πρόβλημα μπορεί να λυθεί ή να γίνει ηπιότερο. Προσέξτε την υγρασία του δωματίου. Πρέπει να είναι 40 με 60%
  • Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας καθαρίζοντας τη μύτη με φυσιολογικό ορό ή υπέρτονο ορό σε μεγαλύτερα παιδάκια, ώστε να αναπνέει πιο ελεύθερα
  • Στα μεγαλύτερα παιδάκια, δοκιμάστε να δώσετε ένα ρόφημα πριν τον ύπνο, για να ελευθερώσετε το πίσω μέρος της κοιλότητας της μύτης. Γενικά, είναι σκόπιμο να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών με ροφήματα που αρέσουν στο παιδί σας. Μην το πιέσετε να φάει, αν δεν θέλει
  • Για σπιτικά σιρόπια για τον βήχα, υπάρχουν οδηγίες στο άρθρο Βήχας – θεραπευτικά tips

O ψευδάργυρος και η βιταμίνη C ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του κρυολογήματος έως και  50%, εάν χορηγηθεί μέσα στο 1ο 24ωρο των συμπτωμάτων. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως, αν χρειάζεται η επιπλέον χορήγηση ψευδαργύρου σε παστίλιες ή αρκεί η διαιτητική πρόσληψη

Δεν προτείνεται η χορήγηση ρινικών spray με ψευδάργυρο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της όσφρησης

Πηγές ψευδαργύρου είναι:

  • Κόκκινο κρέας
  • Πουλερικά
  • Οστρακοειδή
  • Δημητριακά
  • Σπόροι ολικής αλέσεως
  • Φασόλια
  • Φυστίκια

Βιταμίνη  C

Χορήγηση βιταμίνης C κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά 14% στα παιδιά, σύμφωνα με μελέτες.

Εχινάκεια

Το συμπλήρωμα αυτό μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό των παιδιών σας, κατά προτίμηση σε παιδιά άνω των 4 χρονών . Χορηγήστε το με το ξεκίνημα των συμπτωμάτων και συνεχίστε το για 7 μέρες. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων για 1 με 2 μέρες, ενώ άλλες μελέτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν και την χορήγηση εχινάκειας για την πρόληψη των κρυολογημάτων.

Ομοιοπαθητικά φάρμακα

Υπάρχουν πολλά ομοιοπαθητικά φάρμακα που θα βοηθήσουν το παιδί σας και θα το ανακουφίσουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως π.χ το  gelsemium semprevirens.